Tuesday, December 17, 2013

Deck the halls...

,,,,with bows of holly, falalalala....Het is bijna kerstmis en dus hier wat informatie over de herkomst van kerstmis (vanuit evangelistische invalshoek dus neem het met een flinke korrel zout), hoe het vroeger er aan toe ging (met best oude beelden), en wat nieuwere kenmerken (die wel traditioneel rond de kerst op televisie is) ...
Enjoy! Merry Yule!Fijne vakantie!











Tuesday, October 8, 2013

Nieuwe exameninformatie 2014

Op de informatiepagina's rechts van dit stuk staat de meest recente informatie over de examens voor wie dat van toepassing is. De examengroepen hebben dit jaar weer les van Jelmer. Ik heb een pre-groep en ook daarvan staat het programma op zo'n pagina.

Wednesday, September 25, 2013

Staatsinrichting september/oktober 2013

Ter ondersteuning van het bestuderen van het boekje en ook met het oog op de toetsweek (week 47) die er weer aankomt, hier wat extra beeldmateriaal over de verkiezingen en hoe de Tweede Kamer werkt.





Flitskaarten voor kernbegrippen

Normaal geef ik deze tip aan mensen die Duits van mij hebben, maar we gebruiken ze thuis ook voor de kernbegrippen bij Geschiedenis en Aardrijkskunde. De uitleg is simpel, het kost wat tijd om ze te maken, maar het is buitengewoon effectief. 


Succes!

Wednesday, September 4, 2013

Hallo allemaal!

Opnieuw september, dus voor sommigen een nieuw vak, voor anderen hetzelfde verhaal als vorig jaar. Dit jaar begint de pre-groep opnieuw met Staatsinrichting. Gouden tip!: Maak de A-vragen bij elk hoofdstuk en je hebt een prima samenvatting! Verder gaan we de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het Interbellum, Het Midden-Oosten en de Dekolonisatie behandelen, zodat al deze dingen geen mysterie meer zijn zodra jullie het examenprogramma inrollen. Ik wens jullie veel succes dit jaar en tot in de les!

Saturday, May 11, 2013

Rock the war

In deze tijd van het jaar zijn er overal oorlogsherdenkingen. In het kader daarvan ook Rock the war. Het is een documentaire, die twee uur (!) duurt, over hoe muziek en oorlog elkaar beïnvloedden. Niet alleen de muziek staat centraal, maar ook de manier waarop soldaten terug kijken op hun rol in die oorlog en de veranderingen die er in de samenleving plaatsvonden terwijl zij ver weg in een frontlijn zaten. De Vietnam-oorlog, de koude oorlog, Uruzgan, van alles komt voorbij. Dat maakt het tot een geschiedenis-les. Neem er de tijd voor....

http://www.publiekeomroep.nl/artikelen/rock-the-war-met-leo-blokhuis

Sunday, March 3, 2013

Metropolis.

Film van Fritz Lang, eerste science-fiction film ooit.
Uit 1927.
Beeldschoon, maar vooral heel erg lang...de hele film is in delen te zien op you tube!

Friday, February 22, 2013

Monumenten en de geschiedenis.

Die Neue Wache (de Nieuwe Wacht) is een gebouw in de Duitse hoofdstad Berlijn aan Unter den Linden, een grote Berlijnse straat. Het is in 1816 gebouwd als militair gebouw, een soort kazerne waar de troepen hun wapens opsloegen en ze zelf ook vaak verbleven. Het werd gebouwd na de oorlogen met Napoleon, maar ver voor de grote oorlogen dus...

Na de eerste wereldoorlog, die ook wel eens de grote oorlog wordt genoemd, toen Duitsland net een grote oorlog had verloren, werd het beschadigde gebouw ontruimd als kazerne. Vanaf 1931 werd het als oorlogsmonument ingericht. Het werd vanaf dat moment zelfs gezien als het belangrijkste monument voor de oorlog van 1914-1918. Het graf van de onbekende gevallen soldaat was in de hoofdzaal te vinden, met een eeuwig durende vlam ernaast.


De tweede wereldoorlog kwam en het monument werd opnieuw zwaar beschadigd. En meteen in 1945 viel dit stuk Berlijn onder de Sovjet-bezetting. Die Neue Wache werd veranderd in een monument voor slachtoffers van het fascisme, iets waar met name de russen en de Oost Duitsers heel erg aandacht aan gaven in hun propaganda. Om het geloofwaardig te maken dit land te mogen bezetten, moesten ze ervoor zorgen dat het fascisme "nooit meer een kans kreeg" en Sovjet-militairen in Duitsland neerzetten... Het monument kreeg dus een socialistische make-over, de graven van de onbekende Duitse soldaat uit WO1 werden naar een bijgebouw verplaatst en nu deed het in Oost-Duitsland jarenlang dienst als oorlogsmonument voor WO2 en de slachtoffers van de nazi's.



En toen viel in 1986 de Muur. Na 1993 werd het monument opeens een waarschuwing tegen tirannie en oorlogsgeweld, dat natuurlijk tweeledig opgevat kan worden. De nazi's en de DDR hadden slachtoffers gemaakt. Alle socialistische symbolen werden er weer uitgesloopt, het gebouw werd weer opnieuw ingericht, met meer aandacht voor de plek waar de onbekende gevallenen lagen. In de grote zaal kwam een beeld van Käthe Kollwitz, een belangrijke Duitse kunstenares uit de tijd rond 1900. Het is een "pièta", een bekend thema in de kunstgeschiedenis, vrijwel altijd Maria met Jezus die net van het kruis is afgehaald. Käthe had zelf een zoon verloren in België in deze oorlog.Ze heeft hier eigenlijk zichzelf en haar zoon afgebeeld.
Zo wordt een monument soms steeds opnieuw gerecycled. Beetje bizar is het wel...

Tuesday, January 29, 2013

Crisis in de VS (1930)

Dit zijn beelden van de Hoovervilles, krottenkampen, die in het Interbellum waren ontstaan in de VS. Ongeveer dertien miljoen mensen waren op zoek naar werk en dakloos geworden. De toenmalige president Hoover bezuinigde stevig door, maar aan armoedebestrijding werd niet veel gedaan, ook al was er een diepe financiële crisis en was de landbouw volledig ingestort. 
Ook heb ik hier beelden neergezet van de Dustbowl. Dat waren de gebieden in de VS waar de grond zo sterk was uitgeput dat een simpele sterke wind stofstormen veroorzaakte. 
De reden hiervoor was dat de mensen de grond niet goed bewerkten en de pech dat het weinig regende gedurende een jaar of drie. 
Het vee stierf, steden raakten bedekt met een laag zand van soms twee meter hoog. Weer ging iedereen rondzwerven. Ook deze mensen kwamen terecht in de Hoovervilles.